lauantai 28. kesäkuuta 2014

Kierrätystä

Viime tekstissä oli kaatopaikkoja, niin olisko tässä tekstissä sitten kierrätyskeskusta! Kuten viime tekstistä ehkä selveni, Nicaraguassa kierrättäminen hoituu usein niiden puolesta, jotka etsivät kaatopaikalla roskien seasta jotain myytävää. No tässä kuulkaas upea esimerkki toisesta kierrätystavasta (joka toistaiseksi kyllä ulottuu vain minimaaliseen osaan jätteistä, mutta tässä oikea suunta!).

Oulu-Matagalpa -ystävyysseuran ympäristökasvatushankkeessa tavoitteena on parantaa ympäristötietoisuutta hankkeeseen osallistuvissa kouluissa. Nicaraguan kouluissa kuten maassa muutenkaan kierrätystä ei virallisessa mielessä juuri ole, mutta ympäristöhankkeen kouluissa halutaan kierrättää ainakin paperia, mutta mahdollisuuksien mukaan myös muovia, kartonkia ja kompostijätettä. Kävimme sitten erään koulun ympäristökerholaisten kanssa tutustumassa siihen, mitä kouluissa kierrätetyille materiaaleille tapahtuu ja mitä järkeä koko kierrättämisessä on.

Kun hankkeemme koulussa kerätään kierrätysmateriaaleja, tulee Familias Especiales -nimisestä vammaisten lasten perheitä auttavasta järjestöstä eräs Señor autollaan hakemaan ne. Familias Especiales -heppu vie paperit, kartongit ja muovit järjestön kierrätyskeskukseen, jossa on töissä vammaisia nuoria, joiden on vaikeaa löytää töitä muualta.

Tämä sokea nuori nainen valmistaa paperipusseja!
Voi olla että omalla kohdalla menisi samaa yrittäessä ja
silmät sidottuna muutama hetki opetellessa..

Tässä leikataan pakkauskartongista paloja paperipusseja varten. 
Tuodusta kierrätyspaperista erotellaan valkoinen ja värillinen paperi.
Valkoinen paperi myydään yritykselle joka valmistaa wc-paperia,
värillinen toiselle joka valmistaa vihkoja ym paperitarvikkeita.
Tämä kuuro nuori nainen maalaa kierrätysmateriaaleista upeita kortteja.
Taustalla esim vanhoista cd-levyistä tehtyä taidetta.

Niin että jos täälläkin osataan kierrättää, niin kierrätetäänhän siellä Suomessakin, jookosta, missä on uskomattomat systeemit sitä varten!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti